decembrie 02, 2014

Sfânta Scriptura este punctul cel mai înalt al Sfintei Traditii a Bisericii

1 Timotei Cap.3 vs.15 si 16; v.15. Ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.
16. Şi cu adevărat, mare este taina dreptei credinţe(ORTODOXIA): Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă. Aceasta fratilor este B.O.!



Sfânta Scriptura este punctul cel mai înalt al Sfintei Traditii a Bisericii, dar înaltimea la care se ridica se bazeaza pe muntele pe care este asezata.  Biblia Luata din contextul Sfintei Traditii, stânca Scripturii devine o bucata de lut care primeste orice forma impusa de cel care o manipuleaza. Scripturii nu i se da cinste atunci când este abuzata si deformata, chiar daca aceste denaturari se fac în numele autoritatii ei. Trebuie sa citim Biblia; ea este cuvântul lui Dumnezeu. Dar ca sa-i întelegem mesajul trebuie sa ne asezam cu umilinta la picioarele sfintilor care s-au dovedit "împlinitori, nu numai ascultatori ai cuvântului" (Iacov 1:22), si care prin vietile lor s-au dovedit vrednici de a interpreta Scriptura. Atunci când avem întrebari cu privire la scrierile Apostolilor, sa mergem la acei care i-au cunoscut pe Apostoli, la sfinti ca Ignatiu din Antiohia si Policarp. Sa întrebam Biserica, daca vrem sa nu fim aroganti, daca vrem sa nu ne auto-amăgim.Despre citate biblice la sectari ...... Ruptă de Sfanta Traditie, Biblia poate fi manipulată în orice chip şi folosită pentru susţinerea celor mai bizare învăţături: botezul pentru morţi (ca mormonii), ţinerea sâmbetei (ca adventiştii), un nou botez cu Duhul Sfânt (ca penticostalii), adresarea către Dumnezeu folosind un nume (ca iehoviştii), căsătoriile între homosexuali şi altele..Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor depărta de credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor, prin făţărnicia unor mincinoşi care sunt înfieraţi în cugetul lor. (1 Tim. 4:1, 2)
Noi ortodocsii nu avem chef de citate date de oameni posedati de dracii arhiconi si le zicem Inapoia noastra asa si cum apostolul Pavel a certat duhul necurat din femeia cu duh pitonicesc chiar daca dracul zicea un adevar! Sa nu uitam si pe Mantuitorul ce a facut cu diavolul pe Muntele Carantaniei! Noi vrem Textul Biblic ciatat si Explicat de Sfinti adica de Biserica lui Hristos si nu de oameni inselati care nu cugeta cele ale lui Dumnezeu ci cele ale pastorilor inselati de duhuri rele.Amin! Legat de interpretarea sucita a bibliei la care recurg sectantii,si lipirea versetelor dupa cum ii taie capul: Cica odata un om in varsta voind sa calatoreasca, s-a urcat intr-un tren. Nici nu isi aseaza bine bagajele ca in compartiment intra patru sectari bine imbracati, care tabarasc asupra lui ca sa-l lamureasca. Si deschid Biblia si arata pasajul unde spune sa nu-ti faci chip cioplit...Ce icoane...ca nu e bine, ca uite ce spune Biblia...Si tot asa ba unul, ba altul deschidea Biblia si-i aratau pasaje...Omul nostru nu spunea nimic. Intrigati sectarii l-au intrebat de ce nu spune nimic! Atunci el a luat Biblia, a deschis la Matei, 27, 3-8 si a dat unuia sa citeasca: SI S-A DUS SA SE SPANZURE (Iuda), apoi a mai deschis o data Biblia la Luca 10, 25-37 si a dat din nou sa citeasca: MERGI SI FA SI TU ASEMENEA! Intr-o secunda sectarii si-au lat catrafusele si au iesit din compartiment!
Se intampla un fenomen  cu cei care au Sf.Scriptura in maini(si aceea  ciuntita in intelesuri prin traduceri care mai de care ciudate),citind numai o particica, isi inchipuie ei  ca asa invata  toata dumnezeiasca Scriptura. Unul ca acesta , fara indoiala ca greseste  si poate  sa cada chiar si inerezie , cum au cazut asa-zisii sectanti . Toata Sf.Scriptura  alcatuieste un trup; dar o parte  a trupului nu este tot trupul . De aceea , cel care imparte dumnezeiasca Scriptura in mai multe parti si apoi dintr-o particica presupune  (dupa capul lui sau al pastorului ratacit), intreaga invatatura  din Scriptura, niciodata nu socoteste drept. Omule ,daca voiesti sa cunosti dogmele(adevarul=adevaruri)dreptei credinte si sfstul cel adevarat  al lui D-ZEU, citeste intai toata dumnezeiasca Scriptura;apoi atinteste mintea ta la fiecare parte a ei, care cuprind aceeasi invatatura, si atunci vei afla ,vei vedea, ca o parte lamureste pe alta; atunci vei afla margaritarul cel de mult prêt al adevarului, vei intelege drept si vei propovadui adevarurile mantuitoare sip e acestea este nevoi de smerenie ascultare de Bis.,post si rugaciune…. Eu stiu ca Textul Sf.Scripturi este izvor de apa vie nu o balta unde se cloceste apa...Mai lasati voi litera care ucide si nu ramaneti doar la niste cuvinte fara viata si nu mai faceti idol Biblia ca din cauza asta v-ati innodat mintea in ea ca nu mai puteti sa iL vedeti pe Dumnezeu...!
Toatã Scriptura este insuflatã de Dumnezeu (2 Timotei 3:16). Cu toate acestea, Biserica este Trupul lui Hristos, nu Biblia. Sfintele Scripturi au fost scrise în Bisericã, sub inspiratia Duhului Sfânt, astfel ca, prin marturiile lor, oamenii la cunostinta adevãrului sã vinã (1Timotei 2:4) si sã se uneascã cu Hristos în Bisericã.Biserica, nu Biblia este stâlp si temelie a adevãrului (1Timotei 3:15). Biserica, nu Biblia, este plinirea Celui ce plineste toate întru toti (Efeseni 1:23).

Crezul mentioneazã Scripturile, si aceastã referire este cheia de întelegere a felului în care Biserica primarã vedea si folosea Biblia. Vorbind despre Întruparea lui Hristos si lucrarea Lui pe pãmânt, Crezul de la Niceea afirmã: “si a înviat a treia zi dupã Scripturi.”

“Dupã Scripturi” implicã autoritatea Scripturilor. Înseamnã cã Hristos S-a întrupat, a trãit, a murit si a înviat din nou asa cum mãrturisesc Scripturile. Scripturile sunt, prin urmare, martore la ceea ce Dumnezeu a fãcut pentru om prin Hristos.

Sintagma “dupã Scripturi” este un citat direct din Sf. Pavel: Cãci v-am dat, întâi de toate, ceea ce si eu am primit, cã Hristos a murit pentru pãcatele noastre dupã Scripturi; si cã a fost îngropat si cã a înviat a treia zi, dupã Scripturi (1Corinteni 15:3-4).

Conceptul-cheie aici este acela de martori. Profetii Vechiul Testament si Apostolii Celui Nou mãrturiseau despre Hristos: Acesta este ucenicul care mãrturiseste despre acestea si care a scris acestea, si stim cã mãrturia lui e adevãratã (Ioan 21:24). Mãrturisirea Scripturilor este adevãratã – Biserica niciodatã nu a pus la îndoialã aceasta – dar obiectul de credintã a fost, si întotdeauna va fi, subiectul mãrturiei, nu mãrturia însãsi. De aceea Biserica crede fãrã îndoialã mãrturia Scripturilor, dar Biserica nu crede în Scripturi, pentru cã Biblia nu este Dumnezeu.Credinta în Biblie ca obiect de credintã si ca subiect al afirmãrii crezului, reprezintã însã o deviere radicalã de la credinta Bisericii primare. Nici unul din crezurile strãvechi ale Bisericii nu începe cu o declaratie despre Biblie;dimpotrivã, toate încep cu afirmarea credintei în unul Dumnezeu Tatãl.
Despre Sfanta Predanie=Traditie   . Argumente Biblice….
Traditia se numeste invatatura predate prin viu grai,. Traditiile sant de doua feluri si anume:bune si rele.1Cor.15,33.Ef.5,4-7. Cele rele sant de la cel rau; Ioan 8,44., iar cele bune,dela Dumnezeu. Luc.18,19.Ps.32(33),4-5. https://www.youtube.com/watch?v=zkIIMq98JUU
Toate revelatiile dumnezeiesti se vad lamurit de la facerea lumii, cand te uiti cu luare aminte la lucrarile facute de El. . Iov 38,1-41;39,1-30.Ps.103(104),1-32.Rom.1,19-20. Domnul Dumnezeu a sadit in om Duhul cel Sfant, prin care ii descopera totdeauna voia Sa. Asa se explica faptul ca vedem pe Cain sip e Abel aducand jerfa lui Dumnezeu, ca multumire, desi nu li se daduse porunca scrisa cu privire la aceasta. Fac.4,3-5. Enoh a cunoscut bine voia Domnului fara cuvant scris(scriptura).   Fac.5,22-24. Noe asemenea, a umblat cu Dumnezeu si I s-a descoperit sfarsitul lumii fara ca sa mearga cu biblia sub brat caci nici nu era scriptura scrisa pe atunci. . Fac.6,1-22. Multe invataturi, primate de la Dumnezeu, s-au pastrat prin viu grai, din neam in neam. Fac.17,7-13;18,17-19.
Pe vremea patriarhilor nu se scrisese nimic, ci abia dupa eliberarea poporului evreu din robia Egiptului, Moise a primit ordin sa scrie. Exod.24,4-7.Deut.31,9.Apoi au urmat profetii, care primeau prin revelatie si apoi scriau Ier.30,2;36,227-28. Cand a venit Domnul Iisu Hristos a propovaduit prin viu grai;El nu a scris . Mat.4,17.Ioan 12,49.  Sfintilor Apostoli le-a poruncit sa propovaduiasca . Mat.10,7;28,20. Domnul Iisus Hristos nu a dat toata invatatura amanuntit,dar a comunicat-o in urma,prin Duhul Sfant.  Ioan 16,12-15.  Sfintii Apostoli au primit prin Duhul Sfant multe taine si porunci. Fapte 1,1-3;15,1,28. Ei nu le-au scris toate, dar invatau prin viu grai,amanuntit. Ioan 20,30-31;21,25.2Ioan12;3Ioan 13-14.  Sfantul ap.Pavel a invatat prin viu grai 3 ani, noapte si zi, cu multe lacrimi, dar a scris efesenilor numai 6 capitole ;tot asa galatenilor, aducandu-le aminte de invataturile ce le daduse. Fapte 20,17-31, Ef.1,15-16;3,1-3.Gal.1,6-12. A mai scris si corintenilor, in care le aducea laude ca tin invataturile(predaniile) intocmai, si le spunea ca vine la ei spre a randui toate.1 Cor.11,2,34.  Sf.ap.au poruncit crestinilor sa implineasca tot ceea ce au invatat si au vazut la ei, fie prin viu grai, fie prin scris. Filip.4,9.2Tes.2,15;3,6.   <> 2Tim.1,13;2,2. Multi au scris in numele Sf.Ap., (apocrife) ca  sa insele pe crestini, dar invataturile lor au fost combatute de sfinti parinti ai B.O.C.2Tes.2,2-5.
Sf.Ap.Ioan le scrie crestinilor san u primeasca alta invatatura, pt. ca unii cauta sa-I rataceasca.1Ioan 2,24-26.  Multe scrisori(epistole) s-au  pierdut si de aceea este de trebuinta predania(traditia), ca san u lasam ceva neamplinit.1Cor.5,9.3Ioan9.Col.4,16.   Deci , multe se pastreaza in Biserica, mai ales prin practica, nescrise. 1Cor.16,1-2. 1Tim.6,20-21.   Din toate dovezile citate  pana acum reiese lamurit ca insasi Biblia ne oblige sa tinem cu sfintenie toata invatatura-predania Bisericii, fie scrisa, fie nescrisa(in biblie).Iuda 1,3. Rom.16,17-18.
Deci san u ne miram cand citim in Biblie, darn u gasim explicatii pe larg, deoarece Insusi Domnul Iisus Hristos a lamurit ca a adus numai samanta, nu insusi copacul cu ramurile, frunzele si florile lui.  Mat.13,31-32.
Domnul Iisus Hristos a fagaduit ca nu va fi lipsita Biserica de apostoli(invatatori,povatuitori) care sa invete pana la sfarsitul veacurilor. Cine nu asculta de Biserica sa-l socotim pagan si vames. Mat.28,20;18,17….  Va asezati la picioarele ereticilor de pastori aparuti la 1900 toamna participand la casele lor de adunatura si nu La Biserica lui Hristos pastratoare a adevarului.1 Timotei Cap.3 vs.15 si 16; v.15. Ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.
16. Şi cu adevărat, mare este taina dreptei credinţe: Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă. Aceasta fratilor este B.O.! V-a dat ratiune Bunul Dumnezeu dar o folositi prost si in slujba celui rau. Cat despre spalarea creierelor, este la ea acasa la secte...iar voi cu voie si fara voie deveniti manipulatori relationari...Ratiune are si dracu si este mai ascutita decat a noastra ca este duh dar la ce folos.....Voi credeti ca facerea lumii si biblia a fost dupa Luther sec.XV , de numai tineti cont de nimeni si nimic si ca Biblia atunci a aparut cazand din cer ? Va inselati!Aici in Biserica este mantuirea si nu in afara ei prin razvratire si pseudo-adevaruri propovaduite de pseudo-hristosi unde esteinselare-erezie-ratacire ci Adevarul este in Ortodoxie caci cap B.O. este Hristos Dumnezeu iar ea Biserica este mireasa LUI.http://www.trilulilu.ro/video-film/icoanele-au-existat-in-biserica-crestina-inca-din
·                           Evanghelia după Ioan Alt temei scripturistic pt. Sf.Predanie si continuitatea revelatiei prin Sfinti in Sf.Biserica pri Sf.Duh.
[ Cap. 16 ] , 12 Încă multe am a vă spune, dar nu le puteţi purta acum.
1Co 3:1 Evr 5:11
13 Dar când va veni Acela, Duhul Adevărului, El vă va călăuzi întru tot adevărul c; că nu de la Sine va grăi, ci cele ce va auzi va grăi şi pe cele viitoare vi le va vesti.
14 Acela Mă va slăvi, pentru că dintru al Meu va lua şi vă va vesti.
Duhul Sfânt nu conduce la sau un adevăr exterior, ci în interiorul adevărului deja revelat prin Iisus Hristos. Revelaţia însă e incompletă, din cauza neputinţei omeneşti de „a purta“ adevărul divin în întregime şi dintr'odată; ea se va desăvârşi treptat şi în timp, prin lucrarea Sfântului Duh în Biserică. Text fundamental pentru instituirea Sfintei Tradiţii (Sinoade Ecumenice, opera Sfinţilor Părinţi).Interpretarea Scripturii este o activitate pe care trebuie sa o facem cu grija si mai ales cu umilinta. Apostolul Petru ne avertizeaza cu privire la interpretarile usuratice ale Scripturii:
.. cum v-a scris si prea iubitul nostru frate Pavel, dupa întelepciunea data lui, ca si în toate epistolele lui, când vorbeste despre lucrurile acestea. În ele Sunt unele lucruri grele de înteles pe care cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor. (2 Petru 3:15, 16)Ioan cap.21,25Sunt încă şi multe altele pe care le-a făcut Iisus, care, dacă s'ar fi scris una câte una, socotesc că lumea aceasta n'ar cuprinde cărţile ce s'ar fi scris. Amin.
In 20:30.....În concluzie, trebuie menţionat din nou că Biblia contrazice principiul Sola Scriptura, vădindu-l a fi o învăţătură falsă:„Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia” (II Petru 1, 20).În 2 Tesaloniceni 2: 15, citim, 
15 Astfel că, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră h.Despre tradiţia orală şi scrisă a Bisericii vezi nota de la 1 Co 11, 2.1 Fiţi următori ai mei, aşa cum şi eu sunt al lui Hristos a.
2 Fraţilor, vă laud că'ntru toate vă aduceţi aminte de mine şi păstraţi predaniile aşa cum vi le-am predat eu b.Altfel formulat: păstraţi tradiţiile aşa cum vi le-am transmis eu. Tradiţie (predanie): transmiterea mai întâi orală şi apoi scrisă a învăţăturilor doctrinare, morale şi liturgice, pe care Biserica le-a codificat apoi în canonul Noului Testament. În completare, vezi textul, şi mai explicit, de la 2 Tes 2, 15.Matei 28,18Şi apropiindu-Se Iisus, le-a grăit, zicând: „Datu-Mi-s'a toată puterea în cer şi pe pământ.
Ps 8:6 Dn 7:14 Mt 11:27 Lc 4:6 Lc 10:22 In 3:35 In 13:3 In 17:2 Ef 1:20-22 Flp 2:9-10 Evr 2:5 Evr 2:8 1Ptr 3:22 Ap 17:14 Ap 19:16 :
19 Drept aceea, mergeţi şi învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh,
20 învăţându-le să păzească toate câte v'am poruncit Eu vouă. Şi iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin“.
 Protestanţii cred că Biblia, şi numai Biblia, este sursa de adevăr pentru
biserica creştină. Am arătat în "Biserica şi Biblia" cum că această afirmaţie 
este greşită. Rezultatul concentrării Protestanţilor pe Biblie este că aceştia au 
respins tot ceea ce a crezut şi a practicat Biserica Creştină şi care nu se 
găseşte în Biblie. Vorbim despre Sfânta Tradiţie sau Predania care a fost 
lăsată Bisericii, dar care nu se întâmplă să fie scrisă în Biblie.

Cuvântul "Tradiţie" înseamnă ceva primit şi transmis de la o generaţie la alta. 
Biblia spune că tradiţia este mijlocul cel mai potrivit de transmitere a 
adevărului creştin.

Cuvântul grecesc pentru "tradiţie" este paradosis. Este derivat de la verbul 
paradidomi, "a preda". În următoarele versete demonstrez modul în care 
credinţa creştină primeşte adevărul prin tradiţie. Cuvintele greceşti vor fi în 
paranteză pentru a vă arăta importanţa tradiţiei.

Sf. Pavel a primit revelaţia lui de la Iisus:

Fiindcă eu de la Domnul am primit ceea ce v'am predat (paredoca) şi vouă: 
Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine… (1 Cor 11:
23)

Sf. Pavel spune creştinilor să rămână credincioşi celor primite de la el:

Fraţilor, vă laud că'ntru toate vă aduceţi aminte de mine şi păstraţi predaniile 
(paradoseis) aşa cum vi le-am predat (paredoca) eu. (1 Cor 11:2)

Sf. Pavel spune creştinilor că tradiţiile care trebuie păstrate sunt atât pe cale 
orală cât şi în formă scrisă:

Astfel că, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile (paradoseis) pe care le-aţi 
învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră. (2 Tes 2:15)

Sf. Iuda descrie credinţa creştină ca fiind conservată prin tradiţie:

să vă scriu şi să vă îndemn ca să vă luptaţi pentru credinţa care odată
(paradotheise) pentru totdeauna le-a fost dată sfinţilor. (Iuda 1:3)

Chiar dacă Sf. Pavel şi Sf. Iuda descriu clar tradiţia ca mijloc de transmitere a 
adevărului, Protestanţii, uneori, spun că însuşi Iisus crede că tradiţia nu este 
bună, în următorul verset:

Şi le zicea: "Bun de tot!, voi aţi lepădat porunca lui Dumnezeu ca să vă ţineţi 
datina (paradosin) voastră!" (Mc 7:9)

Evident că acest verset este de condamnare a tradiţiilor umane care sunt în 
contradicţie cu voia lui Dumnezeu. Dar Protestanţii folosesc acest verset să 
condamne toate tradiţiile care nu se pot găsi în Biblie.

Dar, Biblia însăşi descrie un caz în care Dumnezeu laudă pe un grup de
oameni pentru că ei au păstrat o tradiţie umană. Citim în Ieremia, că 
Dumnezeu laudă un trib local pentru fidelitatea lor la o tradiţie creată de unul 
din strămoşii lor:

De aceea, astfel grăieşte Domnul: De vreme ce fiii lui Ionadab - fiul lui Recab 
- au ascultat de porunca tatălui lor, să facă adică ceea ce tatăl lor le-a
poruncit, (Ir 35:18)

Dumnezeu face un contrast între credincioşia acestor oameni şi propriul său 
popor Israel. Dar el încheie lăudând pe deplin credincioşia lor la o tradiţie pur 
umană şi chiar îi recompensează pentru asta:

Dintre fiii lui Ionadab - fiul lui Recab - nu va fi niciodată un om care să nu 
stea înaintea feţei Mele, atât cât va fi pământul. (Ir 35:19)

Evident, atunci, că Dumnezeu nu este de loc împotriva tradiţiei. De fapt, 
Biblia spune că adevărul creştin vine la noi prin tradiţii, atât scrise cât şi orale. 
Sf. Ioan spune că Iisus ne-a învăţat multe lucruri care nu au fost scrise:

Sunt încă şi multe altele pe care le-a făcut Iisus, care, dacă s'ar fi scris una 
câte una, socotesc că lumea aceasta n'ar cuprinde cărţile ce s'ar fi scris. Amin. 
(In 21:25)

Deci, Protestanţii au respins, din păcate, multe credinţe şi practici autentice 
ale credinţei creştine deoarece au respins toate tradiţiile care nu au fost găsite 
în Biblie.
Protestanţii cred că Biblia, şi numai Biblia, este sursa de adevăr pentru
biserica creştină. Am arătat în "Biserica şi Biblia" cum că această afirmaţie 
este greşită. Rezultatul concentrării Protestanţilor pe Biblie este că aceştia au 
respins tot ceea ce a crezut şi a practicat Biserica Creştină şi care nu se 
găseşte în Biblie. Vorbim despre Sfânta Tradiţie sau Predania care a fost 
lăsată Bisericii, dar care nu se întâmplă să fie scrisă în Biblie.

Cuvântul "Tradiţie" înseamnă ceva primit şi transmis de la o generaţie la alta. 
Biblia spune că tradiţia este mijlocul cel mai potrivit de transmitere a 
adevărului creştin.

Cuvântul grecesc pentru "tradiţie" este paradosis. Este derivat de la verbul 
paradidomi, "a preda". În următoarele versete demonstrez modul în care 
credinţa creştină primeşte adevărul prin tradiţie. Cuvintele greceşti vor fi în 
paranteză pentru a vă arăta importanţa tradiţiei.

Sf. Pavel a primit revelaţia lui de la Iisus:

Fiindcă eu de la Domnul am primit ceea ce v'am predat (paredoca) şi vouă: 
Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine… (1 Cor 11:
23)

Sf. Pavel spune creştinilor să rămână credincioşi celor primite de la el:

Fraţilor, vă laud că'ntru toate vă aduceţi aminte de mine şi păstraţi predaniile 
(paradoseis) aşa cum vi le-am predat (paredoca) eu. (1 Cor 11:2)

Sf. Pavel spune creştinilor că tradiţiile care trebuie păstrate sunt atât pe cale 
orală cât şi în formă scrisă:

Astfel că, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile (paradoseis) pe care le-aţi 
învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră. (2 Tes 2:15)

Sf. Iuda descrie credinţa creştină ca fiind conservată prin tradiţie:

să vă scriu şi să vă îndemn ca să vă luptaţi pentru credinţa care odată
(paradotheise) pentru totdeauna le-a fost dată sfinţilor. (Iuda 1:3)

Chiar dacă Sf. Pavel şi Sf. Iuda descriu clar tradiţia ca mijloc de transmitere a 
adevărului, Protestanţii, uneori, spun că însuşi Iisus crede că tradiţia nu este 
bună, în următorul verset:

Şi le zicea: "Bun de tot!, voi aţi lepădat porunca lui Dumnezeu ca să vă ţineţi 
datina (paradosin) voastră!" (Mc 7:9)

Evident că acest verset este de condamnare a tradiţiilor umane care sunt în 
contradicţie cu voia lui Dumnezeu. Dar Protestanţii folosesc acest verset să 
condamne toate tradiţiile care nu se pot găsi în Biblie.

Dar, Biblia însăşi descrie un caz în care Dumnezeu laudă pe un grup de
oameni pentru că ei au păstrat o tradiţie umană. Citim în Ieremia, că 
Dumnezeu laudă un trib local pentru fidelitatea lor la o tradiţie creată de unul 
din strămoşii lor:

De aceea, astfel grăieşte Domnul: De vreme ce fiii lui Ionadab - fiul lui Recab 
- au ascultat de porunca tatălui lor, să facă adică ceea ce tatăl lor le-a
poruncit, (Ir 35:18)

Dumnezeu face un contrast între credincioşia acestor oameni şi propriul său 
popor Israel. Dar el încheie lăudând pe deplin credincioşia lor la o tradiţie pur 
umană şi chiar îi recompensează pentru asta:

Dintre fiii lui Ionadab - fiul lui Recab - nu va fi niciodată un om care să nu 
stea înaintea feţei Mele, atât cât va fi pământul. (Ir 35:19)

Evident, atunci, că Dumnezeu nu este de loc împotriva tradiţiei. De fapt, 
Biblia spune că adevărul creştin vine la noi prin tradiţii, atât scrise cât şi orale. 
Sf. Ioan spune că Iisus ne-a învăţat multe lucruri care nu au fost scrise:

Sunt încă şi multe altele pe care le-a făcut Iisus, care, dacă s'ar fi scris una 
câte una, socotesc că lumea aceasta n'ar cuprinde cărţile ce s'ar fi scris. Amin. 
(In 21:25)

Deci, Protestanţii au respins, din păcate, multe credinţe şi practici autentice 
ale credinţei creştine deoarece au respins toate tradiţiile care nu au fost găsite 
în Biblie.

Ruptă de Sfanta Traditie, Biblia poate fi manipulată în orice chip şi folosită pentru susţinerea celor mai bizare învăţături: botezul pentru morţi (ca mormonii), ţinerea sâmbetei (ca adventiştii), un nou botez cu Duhul Sfânt (ca penticostalii), adresarea către Dumnezeu folosind un nume (ca iehoviştii), căsătoriile între homosexuali şi altele..Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor depărta de credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor, prin făţărnicia unor mincinoşi care sunt înfieraţi în cugetul lor. (1 Tim. 4:1, 2)

Un comentariu:

. spunea...

Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
Ea este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619